Diensten

Print this entry

De centrale dienst van het altaar in De Christengemeenschap heeft een mooie eigentijdse naam: de mensenwijdingsdienst. Duits: die Menschenweihehandlung. Engels: the Act of Consecration of Man

op zondagen:
op donderdagen
10.30 uur . 2 x per maand, telkens op de 2e en de 4e zondag
  9.30 uur (2 x per maand, telkens de donderdag voorafgaande aan de zondagsdiensten

De  data van de diensten kun je vinden in ons programma.

De mensenwijdingsdienst is voor iedereen toegankelijk vanaf de leeftijd van 14 jaar en duurt ca 45 minuten tot 1 uur. Bij iedere dienst is een communie waaraan je geheel naar eigen keuze kunt deelnemen.

Er bestaat geen voorwaarde dat je daarvoor lid van onze gemeente of van De Christengemeenschap zou moeten zijn. Kinderen mogen vanaf 10 jaar onder begeleiding mee maar 45 -60 minuten is vaak wel erg lang voor ze.

Onze huisregels:

We beginnen precies op tijd

Let op! Wij zorgen ervoor dat het beleven van de mensenwijdingsdienst na aanvang niet gestoord wordt, bijvoorbeeld door mensen die later binnenkomen of door toevallig bezoek. Dat is de reden waarom wij bij aanvang van de dienst de deur van de kerk op slot te doen. Als je dus voor de aanvangstijd van de dienst arriveert, ben je van harte welkom. Kom je na aanvangstijd aan dan sta je helaas die keer voor een gesloten deur.

Veiligheid: Maar je kunt als je binnen bent uiteraard ten allen tijde ons gebouw verlaten. Alleen kun je er dan voor de duur van de dienst niet meer opnieuw in.

Activiteiten na de dienst

Na de Mensenwijdingsdienst op zondag volgt na gelegenheid  wat koffie, thee, of water te drinken een gezamenlijk religieus gesprek van 11.45 tot 12.30 uur. Het thema wordt ter plekke gekozen. Het gesprek staat onder leiding van Nina Luijken.

Na de dienst op donderdag  volgt van 10.45 tot 11.45 uur een perikopengespreksgroep, dat wil zeggen dat het onderwerp van gesprek het evangelie is dat dan zojuist aan het altaar gelezen is. Vanwege deze themakeuze is het mogelijk per keer te besluiten aan dit gesprek deel te nemen zodat de gespreksgroep een zeer open karakter kan hebben. Het gesprek vindt plaats in de gemeentezaal op de eerste verdieping.

Meest recente berichten

Muzikale inhouden in Stille Week 2022

Print this entry

Muzikale stemmingen voor Stille Week 2022:

In de Stille Week zijn er elke dag diensten. Na afloop is er een kleine muzikale bijdrage en bij voldoende deelname en animo misschien een kleine zangworkshop. Het geheel is in handen van Nina Luijken  Het is zo opgezet dat je er gemakkelijk aan mee kunt doen of deelnemen. Mocht er iets uitkomen dat tijdens de mensenwijdingsdienst op Goede Vrijdag al zingbaar is, dan kan dat gepland worden. Zo niet is dat geen enkel probleem. Het gaat tijdens de week erom in aanraking te komen met muziek die thematisch bij de stille week past. Ik wil je nergens toe verplichten en zet het daarom zo losjes op.

Het programma is beïnvloed door de Oekraïne- crisis en is om die reden onlangs nog een keer compleet gewijzigd.

Hier heb je een idee. Het is beslist meer dan we kunnen instuderen maar dat geeft ook niet. Fragmenten zijn ook mooi en ik laat het je ook graag alleen horen of er een beetje van proeven als de omstandigheden er naar zijn.

Gekozen is voor muziek rond de milleniumwisseling en 2011. Zoals ik wel vaker heb gedaan gaat het om muziek van Karl Jenkins. Uit The Armed Man van 1999- heel toepasselijk- en een zeer lieflijke song uit zijn Gloria van 2011: Lord and Master, omdat naast de compassie en het erbarmen afsmeken er ook de liefde zelf is en de bron ervan.

Hier even Wikipedia over The Armed Man:

https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Armed_Man

Als er deelnemers zijn die willen zingen zou een traditioneel Otsje Nash, een Russisch Onze Vader heel mooi , verbindend en toepasselijk kunnen zijn.

Het geheel is vrij en kosteloos toegankelijk. Als het om zangliteratuur gaat neem ik bladmuziek op de bijeenkomsten mee. Vanwege de bescherming van de auteursrechten deel ik die niet uit. Het is vrij nieuwe muziek, vandaar.

Hier heb ik het thema uit Kyrie alvast voor je geneuried:

Thema Kyrie

Vanwege de akoestiek en de piano die ik nodig heb vinden de bijdragen plaats in de cultusruimte. Dus eerst de dienst, dan koffiedrinken boven in onze gemeentezaal en dan weer naar beneden voor de muziek.

Hartelijke groet van Nina

  1. Na de Sint Jansdienst van 27 juni 2021 Reacties uitgeschakeld voor Na de Sint Jansdienst van 27 juni 2021
  2. Stille diensten in de winter Reacties uitgeschakeld voor Stille diensten in de winter
  3. Deze winter: een brief van Nina Luijken Reacties uitgeschakeld voor Deze winter: een brief van Nina Luijken
  4. Afbeeldingen en literatuurverwijzingen uit de kersttoespraken 25 dec 2020 Reacties uitgeschakeld voor Afbeeldingen en literatuurverwijzingen uit de kersttoespraken 25 dec 2020
  5. Beeldmateriaal uit preek van 13 december 2020: verkondiging aan Maria Reacties uitgeschakeld voor Beeldmateriaal uit preek van 13 december 2020: verkondiging aan Maria
  6. Wijd wordt mijn ziel. Online-preek voor zondag 6 december 2020 Reacties uitgeschakeld voor Wijd wordt mijn ziel. Online-preek voor zondag 6 december 2020
  7. 8 november: over wakker worden, innerlijke versterking en Lady Gaga Reacties uitgeschakeld voor 8 november: over wakker worden, innerlijke versterking en Lady Gaga
  8. “Ome” Frans Treu in de preek van Michaëlsdag, 29 september 2020 Reacties uitgeschakeld voor “Ome” Frans Treu in de preek van Michaëlsdag, 29 september 2020
  9. Drie dagen na midzomer: Sint Jansfeest Reacties uitgeschakeld voor Drie dagen na midzomer: Sint Jansfeest